naar top
Port of Ghent

ArcelorMittal, Wind4Flanders en Storm huldigen grootste windpark van Gentse haven in

Vlaams Minister van Energie, Bart Tommelein, en Vlaams Minister van Milieu, Joke Schauvliege, hebben op donderdag 20 april 2017 een nieuw windpark op het terrein van ArcelorMittal in de haven van Gent officieel ingehuldigd. Dat vernam het Havenbedrijf Gent van ArcelorMittal.

Het windpark
Het windpark telt 8 windturbines met elk een tiphoogte van 200 meter. Daarmee behoren deze turbines tot de hoogste van het land. De windturbines zullen jaarlijks 70,8 miljoen kWh groene stroom produceren. Dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 20.000 gezinnen.

ArcelorMittal Belgium: zonder staal geen hernieuwbare energie
ArcelorMittal Belgium produceert het staal van de toekomst op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Ook in windturbines zitten bijzonder innovatieve staalsoorten die in het onderzoekscentrum OCAS, een joint venture tussen ArcelorMittal en het Vlaamse Gewest, ontwikkeld worden. Zonder staal geen hernieuwbare energie.

ENGIE Electrabel en Storm
Wind4Flanders, een publiek-privaat partnership tussen ENGIE Electrabel en enkele financieringsverenigingen, realiseerde 5 van de 8 nieuwe windturbines op het terrein van ArcelorMittal in de Gentse haven. De Vlaamse windparkontwikkelaar Storm bouwde de overige 3 turbines. De opgewekte groene elektriciteit wordt integraal gebruikt door ArcelorMittal Gent.

De 2 partners betrekken ook de omwonenden van het ArcelorMittal-windpark. Zij kunnen participeren via coöperatieve vennootschappen, Electrabel CoGreen en Storm CVBA. 

De Gentse haven als thuisbasis van duurzame energie-activiteiten
Het windpark van ArcelorMittal Gent past mooi in het kader van de haven van Gent als thuisbasis van duurzame energie-activiteiten. Het Havenbedrijf streeft naar het gebruik en het produceren van duurzame energie in het havengebied. In totaal zijn er momenteel 48 windmolens in en rond het Gentse havengebied.

Gepubliceerd op donderdag 20 april 2017
Nieuwsoverzicht