naar top
Port of Ghent

Gentse Feesten: gratis rondvaarten in de haven van Gent

Inschrijven vanaf dinsdag 13 juni

Het Havenbedrijf Gent organiseert ook dit jaar tijdens de Gentse Feesten zijn traditionele rondvaarten in de haven. Van zondag 16 tot en met zondag 23 juli 2017 vaart het havenjacht 'Jacob van Artevelde' maar liefst drie keer per dag de haven in. In totaal kunnen meer dan 2.000 passagiers vanop het water de haven van binnenuit beleven. De rondvaart is helemaal gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht. De inschrijvingen starten op dinsdag 13 juni. Snel zijn is de boodschap, want gewoonlijk zitten de rondvaarten vlug vol.

Vertrek aan de Rigakaai
De ‘Jacob van Artevelde’ vertrekt aan de Rigakaai (tegenover Weba en Decathlon) in de haven van Gent. Er vinden drie rondvaarten per dag plaats: om 10.30 uur, om 13.30 uur en om 16 uur. De trip duurt anderhalf uur. Tijdens de rondvaart geeft een gids uitleg over de haven en over wat er op de kaaien en het water te zien is. Per rondvaart kunnen er 90 passagiers aan boord. In totaal zullen zo 2.160 passagiers de haven van Gent ontdekken.

Het jacht is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Men dient zelf - eventueel onder begeleiding - een aantal passen te kunnen zetten om het schip te betreden. Er is geen aangepast toilet.

Gratis, maar inschrijven is verplicht: vanaf dinsdag 13 juni
De rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. De inschrijvingen verlopen vanaf dinsdag 13 juni als volgt:

Per reservatie kan men maximum 6 personen inschrijven. Als men inschrijft maar niet komt opdagen, wordt er 5 euro per persoon gefactureerd.

Varen van dok naar dok
Het vertrekpunt van de rondvaart is de Rigakaai langs het Grootdok aan het begin van de haven. De 'Jacob van Artevelde' vaart van daaruit richting Kluizendok en terug. Onderweg ziet men onder meer de chemische bedrijven, de Ringvaart rond Gent, de papierfabriek Stora Enso, bergen schroot, het Sifferdok met de assemblagefabriek van Volvo Car, de sinaasappelsapterminals en graansilo’s, het Mercatordok vanwaar grote schepen met rollend materieel op en af naar Zweden en Noorwegen varen, de bedrijven aan het Rodenhuizedok die biobrandstof maken, ArcelorMittal Gent, het Kluizendok in volle ontwikkeling en tal van overslagkades.

De rondvaarten geven een uniek zicht op de haven van Gent, dé economische motor van Oost-Vlaanderen waar 62.000 mensen (in)direct hun brood verdienen.

Rondvaarten, ook op zaterdagen het hele jaar door
De voorbije jaren waren deze rondvaarten tijdens de Gentse Feesten volzet. Maar ook het hele jaar door kunnen particulieren en verenigingen op zaterdagvoormiddag en –namiddag de haven per rondvaart verkennen. In totaal bezoeken jaarlijks meer dan 10.000 mensen de haven van Gent aan boord van het havenjacht.

Inschrijven voor de rondvaarten op zaterdagen kan via www.havengent.be/rondvaarten

Gepubliceerd op dinsdag 13 juni 2017
Nieuwsoverzicht